Categories
Yxa

Per Johan Åberg

Och hans familj.

Foto lånad av Diana StarrJag skriver lite om Åbergs barn här. Pappan Olof Åberg och brodern Carl Olof har jag skrivit om i min första blogg varför jag låter Per Johan Åberg vara huvudperson i denna blogg och relaterar folk till honom.

Jag har samarbetat med Diana Starr i “forskningen”. Och hon är släkt också med både Olof Uhr (Johans Farfar) och Jonas Forsell (Johans Morfar) som startade spiksmedjan en gång och även till Olof Åberg som startade Urafors Yxfabrik. Hon har också sin egen blogg på engelska. Det kan vara så att hon har andra bilder och information men det mesta är nog likadant. Jag har sökt mest i kyrkböcker men jag och Diana har också pratat med några som känner till historien. Så tack till er.

Per Johan Åberg, föddes 1863 och var äldsta sonen.
Näst äldst var Jonas Wilhelm Åberg, född 1868.
Dessa två bär mellannamnet Johan och Wilhelm.
Tillsammans med Carl Olof Åberg, född 1873 var de tre söner till Olof Åberg som alla arbetade i smedjan i Ullungsfors. Yxor märkta med den gamla stämpeln U.F. kan alla vara gjorda av pappa Olof så väl som av sönerna Johan, Willhelm och Carl Olof. De delade smedja med sin farbror Per Stålberg och Stålbergs söner som använde stämpeln P.S. Så det var två familjeföretag i samma smedja i Ullungsfors. Stålbergs övertog hela smedjan år 1900. Carl Olof tog med sig U:F.-stämpeln vidare till Edsbyforsen och startade en modern yxfabrik där.

Foto Nisse Stormlod


(Per) Johan gifter sig år 1884 med Helena Hansdotter. De flyttar till Malvik i Alfta och hjälper Erik Blomkvist att starta smedja i 1886. Erik Blomkvist är gift med Johans syster Anna Maria Åberg. Erik Blomkvist gick i lära hos Per Stålberg och träffade Olof Åbergs dotter där. Erik Blomkvist smedja i Malvik ska jag skriva om i en annan blogg.

Johan Åberg flyttar 1889 tillbaka till Ullungsfors då det heter att han behövdes där i Urafors smedjan. Men i Malvik 1889 har Johan sökt och fått lov av kungen att emigrera med hela familjen till Nordamerika.


Brodern (Jonas) Wilhelm flyttar 1891 till Nordamerika och jobbar som smed där. Då har redan två andra systrar också flyttat till USA.

Johans äldsta son Olof, född 1885 beskrev att han fick träning till smed i farfars smedja i Ullungsfors. Han bodde där från 1889 till att han är femton år 1900. Han hade sin lärotid hos U.F.

År 1900 säljer man sin halva del i Urafors smedjan i Ullungsfors till Stålbergs. Carl Olof startar ny modern smedja i Edsbyforsen och Per Johan Åberg flyttar ett lite stycke längre ned i ån till Ullungsströmmen och startar egen smedja. Den smedjan står där än idag. Pappan Olof Åberg dör och Edsbyn får också järnvägstrafik det året. Så det hände mycket i Edsbyn år 1900.

En JÅ-yxa som var favorit till “Fetveds Micke”.

Foto. Mikael Tiljestrand Edström


Jag tror att yxorna märkta med JÅ är Johan Åbergs produkt. De JÅ-yxor som jag känner till är från området Ullungsfors eller Roteberg som byarna heter, i nära anknytning till Johans smedja..

Per Johan Åbergs smedja.
Familjen står vid timmerrännan mellan hus och smedja.

Bilden är lånad av Ovanåker Hembygdsförening.


Foto inifrån smedjan. Johan Holger (Helge) är nog nummer 2 från vänster. Men vi är osäker på vilka de andra är

Foto lånad av Diana Starr

Diana Starr skriver.

Oh, this text came from a biography of my great grandpa Olof that his daughter wrote as a teenager:
“…  At the age of fourteen, he began working in his grandfather’s cutlery factory, doing small jobs and gradually mastering the trade.  ……  Olaf continued to work in this factory for three years, or until his grandfather’s death. After this, his father built a new axe factory and here Olaf worked for two years….”

Foto: Torbjörn Lang


Först i 1904 reser de två äldsta barnen till USA. Olof är då 19år och systern Hulda 15år, De reser då till farbror Wilhelm som betalt för biljetterna och de blev boende där. Sonen Olof jobbar nu som smed i USA. Han återvänder aldrig till Sverige.

(John) Olof Oberg

Foto lånad av Diana Starr.


Det står att Johan “anmält utträde till baptist samf.” i 1902. Det var väldigt många av Åbergs och Stålbergs som var starkt engagerade i missionsförbundet och baptisterna var föregångare till missionsförbundet. Kan frikyrklighet vara grunden till önskan om att flytta till Nordamerika? Var Amerika- planerna grunden till att Johan inte flyttade med Carl Olov till den nya fabriken i Edsbyn? 


Johan Åberg byggde en kraftstation som under smedjan är märkt 1906 och den producerar ännu idag ström.

Foto; Torbjörn Lang


1908
Men Johan dör plötsligt 1908, 44år gammal. Det är inte svårt att tänka sej att det blir en stor kris hos familjen. Äldsta barnen i Sverige är Olga Helena 15år och Johan Holger snart 14. Yngst är Svea nästan tre år. Det är då nio barn i Sverige att försörja. De två äldsta är i Nordamerika. Familjen flyttar från smedjan till Högtorp Borgen, Edsbyn.

I 1915 Jobbar Johan Holger (Helge) som smed på Urafors. Samma är hans bror Josef Teodor noterad i kyrkboken som smedlärling. Kanske bägge är lärlingar på nya Urafors. Slagdräng kallades man också. Kanske Josef Teodor är bland de om är noterad som “Okänd” i fotot i linken under.

Johan Holger (Helge) Åberg i Urafors i Edsbyn.

Runt 1920
Johan Holger jobbar på nya Uraforsfabriken i Edsbyn men får TBC och 1918 då han är 26 år gammal dör han i något som ser ut att vara spanska sjukan som härjade som värst efter första världskriget. I slutet av 1919 dör mamma Ella Hansdotter 57år. I mitten av 1920 dör Josef Teodor, skidfabrikant bara 20år. Så tre familjeförsörjare dör i en tid Sverige var fattigt och haft nödår och hungerkravaller.

Hulda Åberg Nero 1920

Stora syster Hulda i USA reser då hem och har sökt om lov hos amerikanska myndigheter “to help sister travel”. Hulda vill hämta sin döva, “dövstumma” och nästan blinda syster Anna Dorotea, då 23 år och ta henne med sig till Nordamerika. Med sig till USA tar hon också sina bröder Per Robert (18 år) och Elfver Henning (16 år).
I Stockholm, i väntan på pass, möter döva Anna Dorotea den stora kärleken i en döv man och väljer att bli kvar i Stockholm. Leopold Napoleon Edwall heter han. Ett år senare är hon gift och har barn. Sonen Yngve Leopold var också döv och jobbade som bokbindare. Bägge pappans föräldrar var också döva. Leopold Napoleon jobbade som typograf. De bodde i Stadshagen på Kungsholmen som var nödbostäder. Anna Dorotea bodde där helt till kvarteret revs 1965.

Elna Sabina (22 år) reste året innan till USA.
Olga Helena (30 år) hade flyttat till Ljusdal
David Leander (26 år) tog med sig sin lillasyster Svea Desideria (15 år) till Orsa. 

David Leander Åberg i skidfabriken.

JÅ yxa som ser reparerad ut.

Foto: Simon JohanssonJohan och sonen Olof.

Foto lånad av Diana Starr.


Olof tar namnet John Olof efter sin fars död. Kanske för att hedra honom? Per Johan var med att starta två smedjor, Erik Blomkvists i Malvik och sin egen i Ullungsfors. Han byggde kraftverk 1906. Han var som sin far Olof och sin bror Carl Olof en väldigt handlingskraftig man.

Karta 1896-1911 från lantmäteriet.

Grön prick. – Johan Åberg i Ullungsfors
Gul – Erik Blomkvist i Malvik.
Blå – Edsbyforsen med Carl Olof Åbergs Yxfabrik. U:F. Nya Urafors.
Röd – Ullungsfors med Åbergs och Stålbergs smedja. Gamla Urafors.


Morfar Jonas Forsell.
Kan nämnas att Morfar Jonas Forsell (1809) som startade spik smedjan med Farfar Olof Uhr (1804), bodde sitt sista år hos Per Johan Åberg.

En bror till Jonas Forsell var en av dem som reste till Bishop Hill år 1850 med väckelserörelsen som fanns i Hälsingland då. Han var nybyggare i Voxnabruk. Det betyder att han arrenderade en gård mot att göra tjänster för Voxnabruk. Det var flera nybyggare där som reste samtidigt till Bishop Hill.

Efter att Jonas Forssell sålt sin smedja till sin måg Olof Åberg så flyttar också Jonas till Voxnabruk som arrendator. Per Johan Åbergs äldsta syster flyttar in på gården till Jonas Forsell och tar över med sin man Woxlin.

Jonas Forsell hade en son som hette Per (1836) och var morbror till Per Johan. Per fick en son 1863 och Per dog några månader efteråt. Sonen och mamman bodde hos Jonas Forsell fram till 1870 då mamman fick en till son, flyttade till Sveg och gifte sig. Jonas Oscar Willhelm Forsell (född 1863) växte upp med farfar och farmor.
Jonas Forsell med fru och sonson.
(Jag tänker det är han som är på detta fotografi ändå det står pappan Per. Pojken är då Per Johans kusin och han hade sin Moster och hennes man Olof Åberg som fadder.)


Diana Starr har skrivit en blogg med mera upplysningar och flera bilder.

Obergs släktsbok i USA

Släkten i USA är väldigt intresserad av att få tag i yxor med JÅ. Om någon kan hjälpa till med det så kommer de att bli väldigt lyckliga..
Ta kontakt här

Vänlig Hälsing.
Ola Andersson
Bergen, Norge. (Född Bollnäs)

Foto lånad av Diana Starr

Leave a Reply